Att träna för alltid med sig risken att bli skadad. Det kan hända träningsveteraner, elitidrotter och nybörjaren. Men när du vet vilka skador som du riskerar, är det lättare att försöka värja sig mot dem.
Skador pga av inaktivitet – även att sitta stilla kan leda till skador som tar tid att läka. Personer med kontorsarbeten och stillastående jobb har större risk att drabbas av smärta i rygg och axlar på grund understimulering av musklerna. En ergonom som undersöker din arbetsplats och hjälper dig att jobba korrekt är det bästa lösningen. Även om du inte känner några smärtor nu borde du handla, när smärtan väl kommer har du redan suttit eller arbetet fel i fler år.
Träningsvärk – när du tränar en ovan kropp eller tar i hårdare än du brukar, kan du få träningsvärk. Den här ”skadan” är lindrig och går över av sig själv. Du kan hoppa nästa träningspass om det gör väldigt ont, men de flesta finner att bara de börjar träna och blir varm brukar träningsvärken lätta under själva träningspasset.
Ledbandsskador – en otäck skada där ledbandet blir uttänjd eller går av. Ledbandsskador är vanliga inom elitidrotten men kan drabba vem som helst. Du får väldigt ont och har svårt att belasta kroppsdelen. Uppsök vårdcentralen och se till att vila under de första dagarna. Ledbandsskador uppkommer när du utför plötsliga vridningar med kroppen, därför är lagsporter och slalom högre risker än joggning eller styrketräning.
Muskelbristning – gör otroligt ont och händer när du gör en hastig rörelse och överanstränger muskeln. De som joggar och springer för mycket på tårna drabbas ibland av inflammerade hälsenor, en slags muskelbristning i foten som gör att vadmusklerna känns för korta och det är svårt att stå med hälarna i marken. En muskelbristning vid revbenen sägs vara smärtsammare än brutna revben så var försiktig med rörelserna.