Klä dig rätt för friluftslivet

Kommentarer inaktiverade för Klä dig rätt för friluftslivet

Att ge sig ut i den vackra svenska naturen är hälsosamt både för kropp och själ. Men för att få den bästa möjliga upplevelsen gäller det att tänka på vilka kläder man tar på sig. Här kommer några snabba tips på hur man bäst klär sig för friluftslivet.

Anpassa efter årstiden

Att kläderna måste anpassas efter årstiden är nog något alla redan har listat ut. Men det gäller att planera för en del temperaturförändringar också. Ibland kan det skilja ganska mycket från dag till dag och det gäller att man har en plan för att hur man antingen håller värmen eller undviker att bli för varm beroende på vilken väg temperaturen skenar iväg.

Använd underställ

Under allt annat de varmaste tiderna på året är det klokt att ha ett bra underställ. De finns huvudsakligen i två olika kategorier: syntet och ull. Vilken man bör välja beror mycket på vilken typ av aktivitet man ägnar sig åt. Vid intensiva aktiviteter är syntet att föredra och vid lugnare är det bättre att välja ull.

Flera tunna lager är bättre än ett tjockt

Lager på lagerprincipen är idag väldigt välkänd och många fick lära sig redan som ung att detta är så man bör klä sig för utomhusaktiviteter. Tre lager är oftast det man talar om. Understället kan med fördel utgöra det innersta. Det mellersta lagret är det som ska isolera för värme, men även ha förmåga att ventilera värmen som byggs upp. Slutligen har vi det yttersta lagret som ska skydda mot vind och väta.

Ta med ombyten

Den som planerat gå ut och vandra ett par dagar har säkert fattat att ett eller ett par ombyten är nödvändigt. Men även om man bara är ute över dagen kan ombyte vara klokt att ta med sig. Skulle några kläder bli blöt eller liknande vill man ju knappast fortsätta använda dem. Tröja och strumpor är nog det absolut viktigaste att kunna byta ut. Men även ett par byxor kan vara smart att ha extra.

Category: Bra tips