Styrketräning kan hjälpa dig att gå ned i vikt

Kommentarer inaktiverade för Styrketräning kan hjälpa dig att gå ned i vikt

Medan kosten i slutändan står för den absolut största delen av viktnedgång, finns det mycket som tyder på att just styrketräning är ett bättre komplement till detta än konditionsträning. Här tittar vi lite närmare på varför detta är fallet och hur du kan komma igång.

Först är det ju viktigt att påpeka att de flesta bör vara mindre intresserad av den exakta siffran som vågen visar och mer hur de känner när de ser sig själv i spegeln. Om du kan få midjemåttet och andra viktiga mått att minska är du nog inte lika brydd över hur mycket du egentligen väger, eller hur?

Ett kilo muskler tar upp mindre plats är ett kilo fett. Vilket betyder att om du bygger upp muskler samtidigt som du förlorar fettmassa kommer du se ett betydligt tydligare resultat i spegeln än på vågen. Och det är ju just vad mångas slutgiltiga mål är.

Att gå ned i vikt genom kosten betyder mer eller mindre att du måste ligga på ett kaloriunderskott. Men när du gör detta kommer kroppen inte bara bryta ned fett, utan även muskler. För att säkerställa att du förlorar så lite muskelmassa som möjligt gäller det att först äta ordentligt med protein varje dag, men även underhålla musklerna med styrketräning.

Denna träning kommer i sig förbruka kalorier och större muskler använder mer energi även till vardags. Vilket leder till större förbränning. Och du behöver inte alls oroa dig för att du kommer att bygga upp för stora muskler för din kroppsform. Detta är något som kräver intensiv och långvarig träning. Även om du styrketränar riktigt hårt kommer du lätt kunna se förändringen som den händer. Stora muskler är alltså inget du behöver vara orolig att de ”helt plötsligt dyker upp”.

Då kosten är något du för det mesta håller reda på hemma kan det vara klokt att även tänka på hur du kan styrketräna hemma. På så sätt slipper du hitta en gym och ta dig dit ett par gånger i veckan. Förutom alla övningar som kan göras hemma helt utan redskap kan du även passa på att skaffa dig ett par hantlar eller liknande vikter. De finns att köpa i flera olika varianter och kan användas på mängder av olika sätt.

Category: Bra tips, Träning