Att träna mår vi bra av, det är det ingen som ifrågasätter. Men att träna när vi inte mår bra – det är det väl ingen som gör? Nu pratar vi inte om att träna med feber, men att träna rehabiliteringsträning efter en skada eller förslitning, det är något vi bör göra.
Träna rätt – slipp smärta
Att träna skonsamt kan man ju förvisso givetvis göra även om man inte har någon skada att rehabilitera eller vara försiktig med. Att vara skonsam med sin kropp, det tjänar man på i längden. Men vad är det då för skonsamma metoder man kan använda sig av och samtidigt få bra träning? Det beror förstås på vilken typ av träningsform du väljer och på om du har någon form av skada. Något som är skonsamt i ett tillstånd kan vara skadligt för ett annat. Något som nästan alltid fungerar är dock simning och så kallad vattengympa där man sysslar med rörelser som skonsamt hjälper kroppen att bli starkare. Vi räknar här upp några av de övningar och motionsformer som är skonsamma – och när de funkar.
- På gymmet – på gymmet är det framförallt tre typer av träning som är att betrakta som skonsam och bra träning.
1. Träningsmaskiner som är gjorda för att träna en viss del av kroppen och som är byggd för att man inte ska kunna hamna i skadliga lägen. Det finns även ännu mer specifikt, träningsmaskiner som är till för just rehabträning. Ledordet är också att man hellre kör många repetitioner och lätta vikter, istället för tungt och få repetitioner.
2. Att träna med sin egen kropp som vikt – detta fungerar både med vissa redskap och helt utan. Fördelen är att man använder sin egen kropp som begränsning. Du gör så många armhävningar, chins eller dips som du orkar helt enkelt. Men du kan ju själv räkna ut att det inte går att göra armhävningar med bruten handled.
3. Konditionsträning – går väl egentligen in lite under samma som träningsmaskiner. De motionsredskap som finns på gymmet brukar i regel vara bra anpassade i första hand för både knän och rygg. - Andra träningsformer – Det finns en hel del andra träningsformer som vi kan rekommendera som skonsamma.
1. Promenader – promenader är ett utmärkt sätt att fritidsmotionera. Får man ont av att jogga men kan promenera i rask takt – ja då är ju det ett mycket bättre alternativ.
2. Yoga och stretching – är man stel i kroppen så kan detta leda till begränsningar i sin kognition. Att på lämpligt sätt värma upp och sedan stretcha eller göra yogaövningar kommer att hjälpa dig att återfå rörelse och cirkulation.
3. Simning – simning på motionsnivå är en av de mest skonsamma träningsformerna som finns. Se bara till att ta det med måtta – i stor mängd så sliter det på axlarna.