Bra motion med cykling

Kommentarer inaktiverade för Bra motion med cykling

Att cykla är en mycket bra motionsform, framförallt om du är överviktig, kanske har dåliga knän. Cykling är inte lika påfrestande för dina leder som till exempel löpning är. En annan fördel är ju att du kan med cykeln ta dig till jobbet eller varför inte ta med hela familjen på en cykelutflykt.

Träning på cykelTräning för hela kroppen

När man cyklar så får hela kroppen arbeta och om du regelbundet tar en runda med din cykel så kommer du att se fantastiska resultat, du kommer att må mycket bättre och framför allt få en mycket bättre kondition. Du kommer att bli rörligare som i sig gör att skaderisken minskar. Så alla dessa cykelturer du kommer att göra framöver kommer att få dig i bra form.

Att träna regelbundet med cykling gör att du tränar kroppens stora muskelgrupper, det vill säga lårens framsidor, sätesmusklerna. Dessa stora muskler kräver en hel del och det gör cykling till den perfekta träning för denna muskelgrupp. När musklerna får arbeta så kräver detta att hjärtat pumpar runt med blod vilket innebär att hjärtat också få motion och blir starkare och mer uthålligare.

Fördelen med att träna genom att cykla är att alla kan vara med, gammal som ung. Oavsett om det är en avancerad träning med sport och racercyklar eller familjeträning med barncyklar och standardcyklar. Se bara till att alla har cykelhjälmar om olyckan skulle vara framme. Det är en billig försäkring just då.

Dra nytta av tiden

Om du har möjligheten att cykla till jobbet varje dag så har du en hel del gratis där, tänk vilken motion det är om du varje dag börjar och avslutar din arbetsdag med ett cykelpass. Det behöver inte vara allt för långt för att det ska bli resultat av ditt cyklande. Och tänk på det att det är alltid värst i början, oavsett vilken träningsform du håller på med. Allt eftersom så bygger du upp din kondition och det går lättare och lättare. Detta är också ett bra sätt att dra nytta av tiden. Har man inte all tid i världen att träna efter jobbet så passar det ju perfekt att kunna göra det på vägen hem.

Kombinera med styrka

-bike-on-snow

Att träna cykling ger framförallt god konditionsträning och träning för benen – vilket är mycket bra eftersom det som vi nämnt är mycket bra att träna de stora muskelgrupperna. Det kan dock vara värt att kombinera denna träning med lite styrketräning för att stabilisera resten av kroppen också. Att träna upp bål-, mag- och ryggmuskulatur kommer att hjälpa dig att få en bättre hållning och minska risken för ”ont-i-ryggen”-relaterade skador.

Cykla på vintern

Det finns ingen anledning att ställa bort cykeln när det blir kallare ute, allt fler fortsätter cykla till jobbet även på vintern. Det gäller givetvis att ha rätt kläder så man inte fryser men även att utrusta sin cykel så den klarar de strängare månaderna. Till cykeln kan du hitta både dubbdäck och andra vinterdäck som är lite mjukare i gummit än de man använder under sommarens lite varmare månader. Man kan klara sig genom att släppa ut lite luft från sommardäcket om man inte har så isigt, då suger det fast bättre mot snön. Tänk på att växlarna fryser lättare så montera en smörjport på höljet till vajern så du kan spruta in olja som smörjer den och risken för kondens minskar och därmed även att de fryser fast.

Det viktigaste av allt oavsett underlag och årstid är att se till att du har bra och fungerande belysning och reflexer på din cykel.

Category: Bra tips