Utomhusträning på vintern

Kommentarer inaktiverade för Utomhusträning på vintern

Årstiderna kommer och årstiderna går. Nu står vi inför vintertiden och det gäller igen att tänka på hur man vill sköta träningen. Somliga håller sig gärna borta från kylan och flyttar sin träning till gymmet till dess att våren igen dyker upp. Men här vill vi göra ett slag för utomhusträningen även i vintertider.

Fylla på D-vitamindepån

Kan man tycka in sitt träningspass medan solen fortfarande är ute är ju detta optimalt. Det betyder att man får lite mer regelbunden so, vilket är väldigt bra för D-vitaminproduktionen. Kan man dock inte hitta tid för detta under dagen utan måste träna efter solen gått ned är det rekommenderat att hålla uppe D-vitaminnivån då brist på denna upplevs av somliga som bland annat trötthet och muskelsvaghet. D-vitaminberikad kost finns så klart tillgängligt i vanliga livsmedelsbutiken idag av just denna anledning, men det går även att hitta i mer koncentrerad form i butiker som Greatlife.se.

Vinterlöpning är ett bra alternativ

Det finns mycket som blir svårt att träna när snön drar in, men löpning är en träningsform som fungerar året runt. Är man en erfaren löpare kan man nog redan ha provat på detta, men är man helt obekant denna träningsform är det bra att informera sig om ett och annat innan och inte bara ge sig ut som på en vanlig löprunda. På sajten iForm.se kan man hitta många bra tips om just vinterlöpning.

Kläderna gör stor skillnad

När man tränar utomhus ska man alltid tänka lite extra på vilka kläder man använder. Aldrig är detta mer sant än när man tränar på vintern. Lager på lagerprincipen är det mest praktiska att följa här:

  1. Ett underställ som innersta lagret är varmt rekommenderat för att hålla värmen och transporterar bort fukt.
  2. Mellanlager kan skifta allt från en tunn tröja till en ordentlig fleecetröja beroende på hur kallt det är ute.
  3. Det yttersta lagret ska hålla ute regn, vind och all annat typ av väder som kan kyla ned en på ett sätt eller annat.

Fötterna måste man också tänka på att utrusta på rätt sätt. Det finns löparskor som fungerar bättre vintertid än andra.

Category: Bra tips